Základem adventního svícnu je korpus, který je pokrytý chvojím – větvičkami jedle, borovice nebo smrku.
Dále budeme potřebovat čtyři svíčky, sušené ovoce nakrájené na plátky, ořechy ve skořápkách, celou skořici, barevnou mašli.


Vánoční svícen ze šišek
Šiškový svícen je vánoční klasika, ale jeho výroba je poněkud náročnější.
Základ tvoří kroužek ze sedmi šišek. 70 cm dlouhý vázací drátek přehneme v polovině a do ohybu zasuneme spodní šupinu šišky. Pevně utáhneme a oba konce drátu zakroutíme.

Do vzniklé vidlice zasuneme další šišku a postupujeme stejným způsobem. Po připojení poslední šišky vytvoříme kroužek a spojíme se šiškou první. Svíčku ve spodní části několikrát omotáme vázacím drátem a pevně přichytíme k šiškovému kroužku, ve stejném místě upevníme opět nejlépe drátem kytičku svázanou z chvojí a suchých květin. Místo s uchycenými drátky dokonale překryjeme červenou stuhou s mašlí.
Vánoční svícen ze staré formy na bábovku
Netradiční vánoční svícen ze staré formy na bábovku můžeme vyrobit velmi snadno. Střední část formy je přímo určená k zasunutí svíce. Svíčku tedy zasuneme do středového sloupku.

Formu můžeme naplnit vodou – tak zůstanou větvičky jehličnanů pořád svěží. Výhodou je, že větvičky mahonie a jehličnanů jsou naaranžovány do vody a proto tento svícen vydrží celé vánoční svátky. Zeleň ozdobíme sušenými jablky, slámovým řetězem nebo perníčky.