Historie pečení perníčků
Historie perníku je velmi dlouhá – do Evropy se dostal ze Starého Řecka a Říma. První zmínky o výskytu perníku na našem území jsou již z roku 1335.
[insert_php]include (get_template_directory() . „/include1.php“);[/insert_php]
Základem perníkového těsta je mouka, tuk, cukr a med, a pak samozřejmě koření, které dělá perník perníkem – hřebíček, skořice, anýz, nové koření, badyán.
Perníčkové tipy a triky
- Už při přípravě pamatujeme na to, že po upečení musíme nechat perníky vychladnout na rovné ploše, aby se nezkroutily.
- Pokud chceme, aby se perníčky leskly – potřeme je ještě teplé rozšlehaným vajíčkem.
- Líbí-li se nám spíše tmavé perníčky, přidáme do těsta kakao.
Zdobení perníčků
Nejčastějším způsobem zdobení upečených a vychladlých perníčků je malba cukrovou polevou. K tomu nám postačí mikroténový sáček s ustřiženým rohem a trocha trpělivosti. Nutností pro tenkou a rovnou čáru je dobře našlehaná poleva a pevná ruka.
[insert_php]include (get_template_directory() . „/include1.php“);[/insert_php]
Perníčky jako ozdoby na vánočním stromku
Perníčky mohou být také výjimečnou ozdobou vánočního stromku. Stačí, když do nich před upečením uděláme malou dírku na protažení mašle.
Pokud si chcete vyrobit celý perníkový řetěz, slepte malé upečené a ozdobené perníčky různých tvarů (kolečka, kytičky, srdíčka, …) cukrovou polevou k sobě – jejich středem táhněte tenkou červenou mašličku. Řetězem můžete dozdobit i větvičky ve váze nebo vánoční balíčky.